top of page

Acerca de

Day and Night

Een spel van licht en schaduw

Lumen Ensemble doet haar naam eer aan, en stelde een programma samen rond het ons allen omhullende en leven gevende Licht. Licht trekt ons uit de duisternis. Het biedt ons richting, troost, betovert onze zintuigen. Het is in gelijke mate universeel, essentieel en ondoorgrondelijk. Verlichting is zowel een letterlijk als figuurlijk begrip en de kunst is het beste instrument dat wij tot onze beschikking hebben om schaduwen af te werpen. 

De musici lieten zich inspireren door een van de belangrijkste werken van de Belgische kunstenaar René Magritte; het schilderij L’empire des Lumières. We zien een nachtelijke scène in het onderste gedeelte, terwijl daarboven een stralende licht bewolkte hemel wordt afgebeeld. Een lantaarn wordt weerspiegeld in een vijver. Door het spel van donker en licht ontstaat een surrealistische scène.

Magritte zelf zei hierover: "Deze evocatie van dag en nacht lijkt me de kracht te hebben om ons te verrassen en op te vrolijken. Ik noem deze kracht poëzie.

Een muzikaal equivalent van dit schilderij vormt dit concertprogramma waarbij de speciale arrangementen voor viool en harp het palet aan klankkleuren verrijken, en bekende en (nog) onbekende werken in een nieuw licht en schaduwspel zetten. De composities ontstonden bijna allemaal op de grens van het aanbreken van een nieuwe wereld, waarin afscheid werd genomen van de oude romantiek en er ruimte ontstond voor nieuwe stromingen. Het symbolisme met zijn hang naar verbeeldingskracht en de niet-zintuigelijke wereld deed zijn intrede als tegenreactie op de industrialisatie en het vooruitgangsdenken van die tijd. Dit mondde uiteindelijk uit in diverse kunststromingen, waaronder het surrealisme; waar L’empire des Lumières uit voort gekomen is.

 

Van de postromantiek van Boulanger, zilverachtige klanken van de Noorse componisten Marcus Paus en Edvard Grieg,  surrealisme van Satie tot de recent herontdekte Légende norvégienne van Eugene Ysaye.

 

 

Lili Boulanger (1893-1918)

Nocturne  

 

Erik Satie (1866-1925)

Choral Hypocrite

Gnosienne no 5

 

Marcus Paus (1979)

The Silver Key

Edvard Grieg (1843-1907)

Uit Lyrische Stücke voor harp solo (arr. Eva Tebbe)

Evening in the mountains

Elegie 

Vöglein

Eugène Ysaye (1858-1931)

Légende norvégienne , for Violin and Piano

 

 

bottom of page