Acerca de

Day and Night

Een spel van licht en schaduw

Een programma met werken van o.m. Eugène Ysaye, Lily Boulanger, Erik Satie en Maurice Ravel, geïnspireerd op een van de belangrijkste werken van de Belgische kunstenaar René Magritte; het schilderij L’empire des Lumières.

 

We zien een nachtelijke scène in het onderste gedeelte, terwijl daarboven een stralende licht bewolkte hemel wordt afgebeeld. Een lantaarn wordt weerspiegeld in een vijver. Door het spel van donker en licht ontstaat een surrealistische scène.

Magritte zelf zei hierover: "Deze evocatie van dag en nacht lijkt me de kracht te hebben om ons te verrassen en op te vrolijken. Ik noem deze kracht poëzie.”

Een muzikaal equivalent van dit schilderij vormt dit concertprogramma waarbij de speciale arrangementen voor viool en harp het palet aan klankkleuren verrijken, en bekende en (nog) onbekende werken in een nieuw licht en schaduwspel zetten.

De composities ontstonden bijna allemaal op de grens van het aanbreken van een nieuwe wereld, waarin afscheid werd genomen van de oude romantiek en er ruimte ontstond voor nieuwe stromingen. Het symbolisme met zijn hang naar verbeeldingskracht en de niet-zintuigelijke wereld deed zijn intrede als tegenreactie op de industrialisatie en het vooruitgangsdenken van die tijd. Dit mondde uiteindelijk uit in diverse kunststromingen, waaronder het surrealisme; waar L’empire des Lumières uit voort gekomen is.

 

Van de postromantiek van Boulanger, de recent herontdekte Légende norvégienne van Ysaye, het surrealisme van Satie, het mysterie van Corigliano, de symbolistische Pavane tot een virtuoze Tzigane van Ravel.

 

 

Lili Boulanger (1893-1918)

Nocturne  

 

Eugène Ysaye (1858-1931)

Légende norvégienne , for Violin and Piano

 

Erik Satie (1866-1925)

Choral Hypocrite

Gnosienne no 5

 

John Corigliano (1938)

The Red Violin 

 

Maurice Ravel (1875-1937)

Pavane pour une infante défunte 

Tzigane, voor viool en harp