We Are
LUMEN

Harp and violin duo

Lumen Ensemble

Lumen = Licht, een inval, een idee. Inspiratie voor het creëren van de mooiste concertprogramma’s.

Het lichtspectrum als metafoor voor het klankspectrum.

 

Een duo met orkestrale ambities. Met een passie voor het herscheppen van beroemde composities, het herontdekken van zeldzame schatten en het samenstellen van programma’s rond prikkelende thema’s.

Het samenspel tussen viool en harp opent nieuwe werelden aan mogelijkheden. Beiden afkomstig uit de familie der snaarinstrumenten gaan zij symbiose aan, én stellen ze elkaar op de proef als goede vrienden die elkaar de waarheid durven te vertellen. Onstuimige, tere, rafelige, lyrische, fluisterende en warme klankwerelden ontvouwen zich.

Lumen Ensemble zoekt de grenzen van expressiemogelijkheden op door nadrukkelijk voor de kwaliteit van de compositie te kiezen en zo nodig buiten het originele repertoire voor deze bezetting te kijken. De arrangementen van beroemde én minder beroemde werken winnen daardoor enorm aan betekenis, originaliteit en orkestrale klankrijkdom. 

Bio ensemble

 

Anastasia en Eva richtten Lumen Ensemble in de lente van 2019 op. Tijdens hun eerste programma rond de beroemde Russische dichteres Tsevetaeva gingen zij een samenwerking aan met de bekende Russisch/Amsterdamse kunstenares Julia Winter. Optredens tijdens o.m. Festival Groeneveld, Festival Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage in Amsterdam, De Spiegelzaal (Avro/Tros radio 4) in het Concertgebouw in Amsterdam en vele kamermuziekseries waaronder Classical Next, Kunstkring Duivenvoorde, Sijthoff Leiden, Luther Museum Amsterdam volgden.

Tijdens de pandemie ontwikkelden beide musici voor de internationale platforms NexTus Festival, MusicTraveler en het Global Peter Drucker Forum online concerten en muziekvideo’s waarbij zij een combinatie maakten met een historische rondleiding door Kasteel Groeneveld in Baarn en optredens op locatie.

In het kader van het internationale initiatief Festivals for Compassion brachten zij hun eigen arrangement van de compositie Thin Air van componist des Vaderland Calliope Tsoupaki in première. Hiervan is een muziekvideo verschenen in combinatie met het werk van fotograaf Richard Smit, die een speciale fotoserie maakte over mensen in hun eigen omgeving tijdens de lockdown.

Het Fonds Podium Kunsten steunde Lumen Ensemble in de lente en zomer van 2021 bij het programmeren van een concertserie door het hele land. 

De wereld van..

 

Er was eens.. een wereld waarin het viool-harp duo slechts de beschikking hadden over een klein aantal originele composities.  Charmante, romantische werken die voornamelijk rond het begin van de 20ste eeuw waren gecomponeerd. Oftewel, repertoire als ’'een roze snoepje gevuld met sneeuw’ in de woorden van Claude Debussy.

 

En toen verscheen rond het begin van de 21ste eeuw Lumen Ensemble.  Een violiste en een harpiste die, nadat ze de beste roze snoepjes gevuld met sneeuw eruit gepikt hadden, al snel onontdekte paden insloegen. Zij ontmoetten elkaar in hun wederzijdse zoektocht naar inspiratie, sprankelende virtuositeit en klankvoorstelling.

Na diepgaande research stelden zij programma’s samen rond uitgesproken thema’s, waarin de grenzeloze mogelijkheden werden uitgebuit van beide instrumenten.  

 

Lumen Ensemble nam de luisteraars mee op een reis van ontdekking, herontdekking en verrassing. Een reis door een muzikale wereld waarin alles mogelijk is. Van Ysaye, Vaughan Williams, Bosmans, Satie, Prokofiev, Ravel tot Arvo Pärt. Het oude cliché dat er voor deze bezetting weinig spannends te spelen is hiermee voor eeuwig uitgewist. 

 

Welkom in de nieuwe wereld van Lumen Ensemble. Ga mee, geniet en laat je verrassen! 

Anastasia_DSF1109_pp.jpg

Anastasia Kozlova, violiste:

 

"Samenspel is heel intiem. Je moet het met elkaars stem doen, dus luister je intens naar je partner om te begrijpen waar hij of zij heen wil. Het zijn momenten waarop je je even afsluit van de wereld om je heen en volledig inzoomt op een klankwereld.

De klank van een viool staat voor mij gelijk aan de menselijke stem. Ik zoek voordurend naar manieren om muziek bijna aanraakbaar te maken. Door originele combinaties en bewerkingen maar ook met behulp van beeldende verhalen. Mijn passie is het ontdekken van nieuw repertoire en het herontdekken en herscheppen van de schoonheid van bekende werken. Perfectie is nooit bereikt, en de zoektocht hiernaar is ontzettend fascinerend. 

Muziek opent  een enorme wereld aan mogelijkheden wanneer dit samen gaat met wetenschap, kunst, literatuur, fotografie. Door verbindingen te leggen wil ik een eye opener creëren voor mijn publiek op het gebied van klank en perceptie. Een nieuwe wereld maken waarin je voor eventjes instapt. Inspiratie vind ik overal, ik geloof dat hoe breder je je als persoon ontwikkelt hoe meer je je publiek kan geven.

 

 De gelijkwaardige dialoog tussen de viool en de harp is voor mij een magische en ultieme vorm van kamermuziek."

zie biografie onder

Eva Tebbe, harpiste: 

"Musiceren en het ervaren van grote kunstwerken is voor mij de ultieme manier om in een andere, magische, schone en abstracte wereld te verdwijnen. Een geregisseerde wereld die ons op een andere manier doet luisteren, kijken, denken.. de gekte van de dag verdwijnt voor even naar de achtergrond.

 

De eindeloze zoektocht naar perfectie en schoonheid in de studeerkamer, en dan de opwinding van een live optreden is altijd bijzonder. Een geboorte die telkens weer opnieuw samen met het publiek plaatsvindt. Soms is slechts een dichtregel, een natuurverschijnsel of kunstwerk genoeg om een stroom aan muzikale associaties en ideeën los te maken voor de samenstelling van een programma.

Als tijdens het spelen van kamermuziek de grenzen tussen een solistische of begeleidende rol vervagen telt alleen nog de muziek. 

In de zaal voel je wat het effect is van deze magie.

We hopen dat wij mensen heel even uit hun eigen leven mogen halen en in een onbegrensde muzikale wereld mogen laten verblijven die wij voor ze scheppen."

zie biografie onder

tumblr_01f54f034828239ff7cb67d3105eb7ef_08336d53_1280.jpg

Biographieën

Eva Tebbe

Harpiste Eva Tebbe staat als veelzijdige muzikale persoonlijkheid op de (inter)nationale kamermuziek podia. Als harpiste, performer en instrumentaal vocalist werkt zij veelvuldig mee aan theaterproducties.

Eva maakt deel uit van de vaste ensembles Lumen Ensemble met violiste Anastasia Kozlova, Duo Bilitis met harpiste/zangeres Ekaterina Levental (de nieuwste CD Rèveries de Bilitis’ werd alom geprezen in de pers, met een 10 gewaardeerd in Luister Magazine) en de Eef van Breen Group; een collectief van musici met jazz- en klassieke achtergrond die films maken voor de oren. Voorts is zij te horen in diverse andere samenstellingen.

Tijdens (inter)nationale festivals deelde zij het podium met Philippe Graffin, Christoph Schiller, leden van het quatuor Danel en vele anderen. Podia en festivals: Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, het Grachtenfestival in Amsterdam, Concertgebouw te Amsterdam, The Tenth World Harp Congress, November Music, Varna International Music Festival (Bulgarije), Mosel Musik Festival (Duitsland, Luxemburg), B-Classic Festival, Belgie, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, the International Music Festival Baku, (Azerbajian),  De Bijloke, Belgie e.a.

Eva neemt zij deel aan vele (muziek)theater producties van ondermeer KORZO Den Haag, Productiehuis Rotterdams Schouwburg/WILco/Nieuw West, De Bijloke in Gent, Belgie, Diamantfabriek producties, Amsterdamse Bostheater, Noord-Nederlands Toneel, mime-theatergroep Bambie en Het Houten Huis.

Eva Tebbe houdt zich intensief bezig met het schrijven van arrangementen om het solo- en kamermuziekrepertoire van de harp te vergroten en te verdiepen. Haar arrangementen worden uitgegeven door Donemus Publishing. Hedendaagse muziek heeft haar bijzondere interesse; zij bracht composities van o.m. Jeff Hamburg, Kate Moore, Daan Manneke, Chiel Meijering, Huba de Graaff, Eef van Breen, Oene van Geel, Wolfert Brederode, Aspasia Nasopoulou, Floris van der Vlugt, Kaveh Vares, Aleksandra Popovska, Anthony Dunstan, Boudewijn Tarenskeen en vele anderen in première.

Eva Tebbe studeerde harp bij Manja Smits en behaalde in 2000 Bachelor diploma aan het ARTEZ instituut. In 1999 en 2000 studeerde Eva aan de Conservatoire Regional de Rueil-Malmaison (Frankrijk) bij harpiste Christine Icart. Zij behaalde in 2004 haar Masters diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ernestine Stoop.Eva volgde tijdens haar studie masterclasses en cursussen van ondermeer: Marielle Nordmann, Helga Storck, Natalia Schameyeva, Tatiana Tauer, Andrew-Lawrence King, Isabelle Moretti, Christine Icart en Theo Olof.

Dankzij financiele steun van ondermeer het Niemeyer Fonds en de Therese Drucker Stichting bespeelt Eva een David-pedaalharp.

Anastasia Kozlova 

Violiste Anastasia Kozlova werd geboren in Leningrad, Rusland in een familie van beroepsmusici. Op zeven jarige leeftijd begon zij met haar vioolstudie, na een half jaar werd zij toegelaten tot de speciale school voor muzikaal begaafde kinderen in Leningrad. Haar verdere conservatoriumopleiding volgde ze vanaf 1995 in Amsterdam, eerst als vooropleiding student bij Valentin Zhuk. Vanaf 1998 bij Viktor Libermann en Keiko Wataya en vanaf 1999 bij Boris Belkin (leerling Isaac Stern) bij het Conservatorium van Maastricht. In 2003 behaalde zij op 23-jarige leeftijd het diploma voor Uitvoerend Musicus Bachelor Degree en in 2006 haar Master of Music Degree. Prijswinnaar van diverse internationale competities.

Haar muzikale partners waren o.a Ralph van Raat, Maya Fridman, Konstantyn Napolov, Anna Fedorova, Michael Bulychev-Okser, Raphael Wallfisch, Katja Avdeeva, Timora Rosler, Daniel Rowland, Daria van den Bercken, Sergei Stadler, Anna Shafajinskaia, Vladimir Mendelssohn, Duo Bilitis, Bernd Brackman, Sergei Pashkevich, Klara Würtz. 

Komend seizoen staat in het teken van samenwerkingen met o.a. harpiste Eva Tebbe,

percussionist Konstantyn Napolov, de theatervoorstelling “Händel goes Tinder” met sopraan Channa Malkin, gitarist Itzhar Elias, bassist Tony Overwater en klavecinist Avinoam Shalev.

Naast haar kamermuziek praktijk programmeert Anastasia klassieke muziekfestivals als Festival Gooisch Klassiek en Festival Groeneveld. Als klassieke muziek innovator ontwikkelde zij de concepten “muziek en yoga” en “muziek en effect op het brein” ism Prof.dr.Erik Scherder. De première van een nieuw concertprogramma in samenwerking met Tartu Universiteit en prof. Jaan Aru over breinonderzoek en de invloed van muziek vond plaats in Tallinn, oktober 2018.

Anastasia bespeelt een Andrea Castagneri viool uit 1739, en een Eugene Sartory strijkstok in bruikleen gekregen van het Nederlandse Muziek Instrumenten Fonds.