top of page

We are

LUMEN

Harp and violin duo

Lumen Ensemble

Lumen = Licht, een inval, een idee. Inspiratie voor het creëren van de mooiste concertprogramma’s.

Het lichtspectrum als metafoor voor het klankspectrum.

 

Een duo met orkestrale ambities. Met een passie voor het herscheppen van beroemde composities, het herontdekken van zeldzame schatten en het samenstellen van programma’s rond prikkelende thema’s.

Het samenspel tussen viool en harp opent nieuwe werelden aan mogelijkheden. Beiden afkomstig uit de familie der snaarinstrumenten gaan zij symbiose aan, én stellen ze elkaar op de proef als goede vrienden die elkaar de waarheid durven te vertellen. Onstuimige, tere, rafelige, lyrische, fluisterende en warme klankwerelden ontvouwen zich.

Lumen Ensemble zoekt de grenzen van expressiemogelijkheden op door nadrukkelijk voor de kwaliteit van de compositie te kiezen en zo nodig buiten het originele repertoire voor deze bezetting te kijken. De arrangementen van beroemde én minder beroemde werken winnen daardoor enorm aan betekenis, originaliteit en orkestrale klankrijkdom. 

Bio ensemble

Anastasia en Eva richtten Lumen Ensemble in de lente van 2019 op. Tijdens hun eerste programma rond de beroemde Russische dichteres Tsevetaeva gingen zij een samenwerking aan .....

LUMEN ensemble, Fons de Poel, Konstantyn Napolov
Lumen ensemble, Misha Maisky

De wereld van..

 

Er was eens.. een wereld waarin het viool-harp duo slechts de beschikking hadden over een klein aantal originele composities.  Charmante, romantische werken die voornamelijk rond het begin van de 20ste eeuw waren gecomponeerd. Oftewel, repertoire als ’'een roze snoepje gevuld met sneeuw’ in de woorden van Claude Debussy.

 

En toen verscheen rond het begin van de 21ste eeuw Lumen Ensemble.  Een violiste en een harpiste die, nadat ze de beste roze snoepjes gevuld met sneeuw eruit gepikt hadden, al snel onontdekte paden insloegen. Zij ontmoetten elkaar in hun wederzijdse zoektocht naar inspiratie, sprankelende virtuositeit en klankvoorstelling.

Na diepgaande research stelden zij programma’s samen rond uitgesproken thema’s, waarin de grenzeloze mogelijkheden werden uitgebuit van beide instrumenten.  

 

Anastasia Kozlova picture

Anastasia Kozlova, violiste:

 

"Samenspel is heel intiem. Je moet het met elkaars stem doen, dus luister je intens naar je partner om te begrijpen waar hij of zij heen wil. Het zijn momenten waarop je je even afsluit van de wereld om je heen en volledig inzoomt op een klankwereld.

De klank van een viool staat voor mij gelijk aan de menselijke stem. Ik zoek voordurend naar manieren om muziek bijna aanraakbaar te maken. Door originele combinaties en bewerkingen maar ook met behulp van beeldende verhalen. Mijn passie is het ontdekken van nieuw repertoire en het herontdekken en herscheppen van de schoonheid van bekende werken. Perfectie is nooit bereikt, en de zoektocht hiernaar is ontzettend fascinerend. 

Muziek opent  een enorme wereld aan mogelijkheden wanneer dit samen gaat met wetenschap, kunst, literatuur, fotografie. Door verbindingen te leggen wil ik een eye opener creëren voor mijn publiek op het gebied van klank en perceptie. Een nieuwe wereld maken waarin je voor eventjes instapt. Inspiratie vind ik overal, ik geloof dat hoe breder je je als persoon ontwikkelt hoe meer je je publiek kan geven.

 

 De gelijkwaardige dialoog tussen de viool en de harp is voor mij een magische en ultieme vorm van kamermuziek."

zie biografie onder

Eva Tebbe, harpiste: 

"Musiceren en het ervaren van grote kunstwerken is voor mij de ultieme manier om in een andere, magische, schone en abstracte wereld te verdwijnen. Een geregisseerde wereld die ons op een andere manier doet luisteren, kijken, denken.. de gekte van de dag verdwijnt voor even naar de achtergrond.

 

De eindeloze zoektocht naar perfectie en schoonheid in de studeerkamer, en dan de opwinding van een live optreden is altijd bijzonder. Een geboorte die telkens weer opnieuw samen met het publiek plaatsvindt. Soms is slechts een dichtregel, een natuurverschijnsel of kunstwerk genoeg om een stroom aan muzikale associaties en ideeën los te maken voor de samenstelling van een programma.

Als tijdens het spelen van kamermuziek de grenzen tussen een solistische of begeleidende rol vervagen telt alleen nog de muziek. 

In de zaal voel je wat het effect is van deze magie.

We hopen dat wij mensen heel even uit hun eigen leven mogen halen en in een onbegrensde muzikale wereld mogen laten verblijven die wij voor ze scheppen."

zie biografie onder

Eva Tebbe picture
Eva Tebbe

Biografieën

Eva Tebbe CV

Harpiste Eva Tebbe staat als veelzijdige muzikale persoonlijkheid op de (inter)nationale kamermuziek podia. Als harpiste, performer en instrumentaal vocalist werkt zij ....

Anastasia Kozlova CV

Violiste Anastasia Kozlova werd geboren in Leningrad, Rusland in een familie van beroepsmusici. Op zeven...

Anastasia Kozlova
bottom of page