top of page

Acerca de

ts.jpg

Ik herken liefde
door de pijn

“Ik herken liefde door de pijn..”

“Ik herken liefde door de breuk van de meest trouwe snaren”

Oftewel.. juist datgene waar je intens van houdt kan de meeste smart veroorzaken. Over de Russische dichteres Marina Tsvetajeva (1892-1941) van wie deze dichtregels afkomstig zijn, merkte een tijdgenoot op; “Ik ken geen vreselijker lot dan dat van Marina Tsvetajeva. Ze was volslagen en verbluffend geheimzinnig. Overal en in alles zocht zij naar extase en volheid van gevoelens, niet alleen in liefde, maar ook in verlatenheid, eenzaamheid en mislukking.”

Soms is een dichtregel genoeg om een stroom aan muzikale associaties en ideeën los te maken; vanuit een fascinatie voor het engagement van de kunstenaar die in barre politieke omstandigheden schoonheid en verwondering blijft creëren, stelden violiste Anastasia Kozlova en harpiste Eva Tebbe een programma samen waarin breekbaarheid, kracht en extase samen komen.

Met werken van componisten die ten tijde van de Sovjet repressie net als dichteres Marina Tsvetajeva vochten om hun artistieke vrijheid; Dmitri Shostakovitsj, Sergei Prokofiev en Arvo Pärt. Daarnaast klinkt hun tijdgenoot Benjamin Britten; een overtuigd pacifist.

Arvo Pärt  - Spiegel im Spiegel for violin and harp

(geb. 1935)

Anastasia Bespalova  - Xenia - Diptych for violin and harp (arr. E. Tebbe)

(geb. 1981)

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Melodie for violin and harp

(1840-1893)

Sergei Prokofiev - Andante Assai from violin sonata 1 op. 80 (arr. Eva Tebbe)

(1891-1953)

Dmitri Shostakovitsj - Prelude 10, 22 en 17 from 24 Preludes op. 34 (arr. Zyganov/Auerbach)

(1906-1975)

Benjamin Britten - Interlude uit A Ceremony of Carols, Cuckoo from Friday Afternoon for children voices and harp, Walz from Suite for violin and piano opus 6 (arr. E. Tebbe)

(1913-1976)

Arvo Pärt - Fratres for violin and harp

(geb. 1935)

bottom of page