top of page

Acerca de

4669880e-e832-4503-a09c-b00445291b57.JPG

Times of Change

Hoopgevende composities geschreven tijdens turbulente tijden.

 

Een programma met een aantal werken uit de Klassieke Top 400 van Radio 4.

Het concert opent zowel voor als na de pauze met iconische werken van de grote Estse componist Arvo Pärt waarin zijn meditatieve Tintinnabuli componeer stijl die hij ontwikkelde als tegenreactie op de dwingende invloed van het communisme, zo prachtig naar voren komt: Spiegel im Spiegel en Fratres.

 We vervolgen het concert met Nigun van Ernest Bloch, geschreven tijdens het Interbellum. Bloch probeert het gevoel van een extatisch religieus gezang te creëren door middel van gedragen en sierlijke melodische lijnen die tot koortsachtige spirituele hoogten stijgen, voordat deze wegsterven naar een zacht einde. 

Thin Air van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki lijkt wel uit een andere eeuw te komen, maar brengt ons juist in verbinding met het hier en nu. Tijdens de pandemie werd deze aangrijpende compositie voor alle festivals van deze wereld geschreven, in een poging om compassie en verbinding uit te dragen. 

Vol verwijzingen naar Engelse volksmuziek ademt de tijdens de Eerste Wereld Oorlog geschreven The Lark Ascending van de Britse componist Ralph Vaughan Williams, een diep vredige sfeer. Een veldleeuwerik zingt, hoog boven de glooiende, groene heuvels.

Na de pauze vormen de avontuurlijke Preludes van Dmitri Sjostakovitsj een mooie afwisseling met de langere werken van dit programma. 

Zijn ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog sloopten de Franse componist Maurice Ravel lichamelijk en geestelijk. Sindsdien had Ravel regelmatig last van slapeloosheid en nervositeit. Toch bleek hij in staat om met de precisie van een Zwitserse horlogemaker de meest geniale, uitgebalanceerde en ontroerende werken te componeren. Na een ingetogen Pavane besluiten we het concert met een zeer virtuoos werk vol zigeunerklanken en acrobatisch vioolspel. Oftewel, “een compositie in de stijl van een Hongaarse rapsodie” zoals Ravel zijn Tzigane uit 1924 noemde. De oorspronkelijke versie werd geschreven voor soloviool en piano-luthéal, een geprepareerd klavierinstrument dat een harp-achtig instrument – of liever het zigeunercymbalon – nabootst. Het kan niet anders of een uitvoering door viool en harp brengt ons nóg dichter bij die verrukkelijke zigeunerklanken! 

 

 

 

Arvo Pärt - Spiegel im Spiegel voor viool en harp 

(geb.1935)

 

Calliope Tsoupaki - Thin Air  for violin, voice and harp.  

(geb.1963)

Ralph Vaughan Williams - The Lark Ascending for violin and harp (arr. Eva Tebbe) 

(1872-1958) 

Ernest Bloch - Nigun voor viool en harp (arr. Eva Tebbe) 

(1880-1959)

 

 

PAUZE

 

 

Arvo Pärt - Fratres for violon and harp 

(geb.1935)

Dmitri Sjostakovitsj - Preludes (selectie) opus 34 (arr. Zyganov/Auerbach) 

(1906-1975) 

 

Maurice Ravel

- Pavane pour une infante défunte arr. violin, harp and voice  

- Tzigane, voor viool en harp   

(1875-1937)

N.B. dit programma is een afgeleide van het programma I DREAM OF dat in 2021 werd gerealiseerd met steun van het Fonds Podiumkunsten.

bottom of page